Ögonprimers

Ansiktsprimers är någonting jag inte använder, eftersom jag inte tycker att de gör något särskilt för hållbarheten mer än vad rätt foundation och puder kan göra – och jag har ändå testat de allra flesta ansiktsprimers. Däremot, om man som jag tycker mycket om färgglada ögonskuggor och sminkningar så är någon form av underlag ett måste. Rätt ögonprimer gör underverk när det gäller ögonskuggornas intensitet och hållbarhet. Rätt primer ska framhäva färgerna bra och hindra ögonskuggorna från att lägga sig i veck.

Om du inte har stora problem med att ögonskugga lägger sig i veck och/eller bara sminkar dig väldigt naturligt så är det självklart inte ett måste att ha en primer, utan då kan det räcka med en flytande foundation eller concealer på ögonlocket. En primer är mer värt att skaffa om man vill ha en mycket bra hållbarhet och/eller vill göra mer dramatiska sminkningar som en intensiv svart sotning eller färgglada sminkningar – jag själv hade inte klarat mig utan en.
primers

På bilden ovan ser ni sex ögonprimers, varav flera av dem är de allra kändaste och de som flest människor köper. Allihopa är cruelty free, dvs inga av dem är testade på djur. (Däremot ägs Urban Decay av L’Oreal numera, vilka är djurtestare, märket fortsätter vara cruelty free märken men om man handlar av dem så går pengarna i slutändan till L’Oreal.)

primers 2Lumene, Urban Decay, NYX Jumbo Pencil, E.L.F, Too Faced, Milani, bar hud

Lumene har en ungefär lika tjock konsistens som Urban Decay, och har samma ”leriga” känsla. Den här tar lite längre tid att torka än de andra, och medan den torkar så lägger den sig i vecken, det är bara att sudda ut dem igen med fingrarna tills det har torkat helt. Lite svårare att sudda ögonskuggan ovanpå den här, men lättare än Urban Decay. Om man drar fingret ovanpå så sitter den som berget. 3,5/5 toasters för att den framhäver färger bra, sitter bra – ingenting lägger sig i veck och inget smetas ut, men är lite svårare att sudda ögonskuggorna ovanpå. Finns för 115 kr på Kicks.

Urban Decay framhäver ögonskuggans färg jättebra, om än gör den lite mörkare, och ögonskuggan sitter som sten hela dagen och natten. Konsistensen är ganska tjock och känns ”lerig” och liksom tacky. Torkar till en i princip helt torr yta men lyckas ändå på något magiskt vis framhäva färgen bra. Om man drar fingret ovanpå så sitter den hårt som sten. Jag tycker att det blir lite svårare att sudda ögonskuggan ovanpå den här, och jag tycker att primern känns tjock och stelnad på ögonlocket, en känsla jag inte tycker så mycket om. Jag tycker också att ögonskuggorna ser torrare och nästan ”spruckna” ut med den här. Jag har gått igenom flera tuber av den här primern men använder den inte särskilt ofta längre, då mina favoriter är NYX och Too Faced. 3/5 toasters för att den förstärker färgen och för att ögonskuggan sitter som berget, men är svår att sudda ovanpå – det blir lätt fläckigt eller ”hack” och är alltså inte så förlåtande. Finns för 190 kr här.

NYX Jumbo Pencil har jag redan recenserat här. Den suger åt sig ögonskuggan som en svamp och framhäver färgerna fantastiskt bra – även ögonskuggor man tappat hoppet om. Det är en fast produkt istället för flytande som de andra, den är krämig som en krämögonskugga och går lätt att sudda ut på ögonlocket. Jag tycker det är mycket lättare att sudda ögonskuggorna ovanpå den här än på någon av de andra. 5/5 toasters för att den är lätt och förlåtande att sudda ovanpå,  förstärker färgerna jättebra och för att den sitter som sten. Finns att köpa för 45 kr inklusive frakt här.

E.L.F var inget att hänga i granen. Den hjälper att hålla ögonskuggan från att lägga sig i veck under dagen, men inte att framhäva färgen mer än vad vanlig bar hud gör. Svår att sudda ögonskugga ovanpå. Själva primern har en tunn men ganska ”lerig” konsistens och torkar till en helt torr yta. 1/5 toasters! Finns för 20 kr här.

Too Faced har en silkig och tunn konsistens och är lätt att sudda ut på ögonlocket, ingenting tar emot. Den framhäver färgerna bra, om än inte precis lika bra som Lumene, Urban Decay och NYX. Jag trivs bra med den här primern eftersom den är tunn och inte känns alls när man har på sig den, som Urban Decay gör, och för att den är väldigt lätt att sudda ovanpå och är alltså bra att använda om man inte är van. Ögonskuggan sitter hela dagen och natten och lägger sig aldrig i veck. Jag tycker att även om färgen inte blir lika stark som med vissa andra primers så ger den här primern en slätare och vackrare färg. Den här och NYX brukar jag använda oftast. 4/5 toasters för att den förstärker färgerna bra, inte känns obehaglig på ögonlocket och för att den är väldigt lätt att sudda ovanpå. Finns att köpa för 180 kr här.

Milani påminner mycket om Too Faced. De har en liknande konsistens, den känns inte obehaglig på ögonlocket och den är lätt att sudda på. Framhäver färgen precis lika bra som Too Faced. När jag jämförde dem båda genom att lägga Too Faced på ena ögat och den här på det andra ögat så såg jag ingen skillnad i hur de framhävde färgen, hur lätt det var att sudda och hur länge de varade. 4,5/5 toasters får den för att den är precis lika bra som Too Faced men för ett mycket lägre pris. Finns för 75 kr inklusive frakt på eBay, länk här.

CURELTY

 

2 reaktioner på ”Ögonprimers

    • Beror på hur man menar. Varken NYX eller UD testar på djur, men som du säger så ägs de av L’Oreal som i sin tur är stora djurtestare – så handlar man från UD så köper man inte djurtestat smink men ens pengar går ju i slutändan till L’Oreal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s