Cruelty free

Jag tänkte skriva om vilka märken som är cruelty free, dvs inte djurtestade. Det finns en del oklarheter som jag hade tänkt förklara. Jag tänker inte säga vad som ”räknas” och ej, och jag tänker inte lägga någon värdering i hur noga någon vill vara – det är upp till en själv att avgöra. Det här inlägget är enbart till för att klara upp missförstånd.

Den större delen av djurtest sker på ingrediensnivå och inte på den färdiga produkten. På så sätt kan nästan alla märken skriva ”we do not test on animals” på sina produkter, eftersom deras produkt inte har testats på djur – alla ingredienser i produkten har dock testats. Dessutom, när de skriver ”we do not” så menar de att de själva inte gör testerna, utan att de betalar någon forskare för det. Det är väldigt lätt att komma undan.

När ett märke säljer borstar av äkta djurhår så räknar jag dem inte som cruelty free någonsin, oavsett hur envisa de är med att påstå att de bara plockar fällda hår. Skulle inte riktigt tro att ett märke kan producera tusentals borstar, med tusentals strån i sig, gjorda av ekorrhår som de bara ”hittat på marken”. Även om det skulle vara så, skulle märket inte vara lämpat för veganer eftersom produkter som innehåller animalska ingredienser inte går ihop med veganism – oavsett hur ”snällt” håret är införskaffat.

Urban Decay är ett märke som alltid varit kända för sina fantastiska och färgglada produkter, men speciellt för sin nolltolerans mot djurtester sen de grundades. En av deras slogans var ”we don’t test on animals, how could anyone?”. Förtroendet för dem tappades för ett par år sedan då de kom ut med att de skulle börja sälja sina produkter i Kina – där djurtester på smink krävdes enligt lag. De motiverade det med att de skulle försöka ”sprida sin filosofi” i Kina, att på något sätt ”sätta press” på att ta bort lagen om djurtest. Jag är ledsen men ett sminkmärke har inte makten att förändra ett helt lands lagar. Deras beslut upprörde jättemånga människor, då många av de cruelty free märkena har anhängare huvudsakligen för sin nolltolerans mot djurtester. De drog ganska fort tillbaka sitt beslut, och sa att de inte tänker börja sälja sina produkter i Kina. Det är ett glädjande besked givetvis, men det tyder på moraliskt förfall från Urban Decays sida – att de ens överväger att överge sina principer är tecken nog. Bara några månader efter det här sålde de sig till L’Oreal som är stora djurtestare – de började officiellt inte att testa på djur, men köper man från Urban Decay så går ens pengar indirekt till att finansiera L’Oreals djurtester. Här kan ni läsa om när Urban Decay beslutade sig för att sälja i Kina, och här kan ni se hur de drog tillbaka beslutet.

Yves Rocher är ett märke som är känt som djurtestmotståndare,  men som för ett par år sedan började sälja i Kina. Även Mary Kay var kända som cruelty free tills de började sälja i Kina. Tråkigt nog köptes också NYX av L’Oreal för en månad sedan. Samma gäller där, att märkets produkter fortsätter vara cruelty free, men när vi betalar för dem så går pengarna till fel människor.

The Body Shop var ett eget hipsy-dipsy företag vars filosofi från allra första början var att göra cruelty free och miljövänliga produkter för hud och hår. 2006 sålde de sig till L’Oreal och därmed också sin själ. Green washing är något som många företag använder sig av för att framstå som miljövänliga för att locka miljötänkande kunder, och The Body Shop är ett ypperligt exempel på det. De marknadsför sig som både cruelty free och miljövänliga genom att skylta med att de använder fair trade-ingredienser i sina produkter och genom att ge bort papperspåsar istället för plastpåsar, och det är väl allt… i själva verket är de varken cruelty free eller ens i närheten av miljövänliga, läs mer om det här.

För bara någon månad sen tog Kina bort kravet på djurtest, vilket betyder att märken som säljer i Kina inte MÅSTE testa på djur. Det här kommer inte göra så att djurtester försvinner – i USA till exempel finns ingen lag som kräver att smink testas på djur, ändå gör nästan alla märken det. Förra året fick vi också veta att EU har beslutat att inget nytt smink vars ingredienser testats på djur får säljas i Sverige, alltså produkter som skapas efter den här lagen. Det är ett enormt framsteg, men trots framsteget säljs fortfarande smink från märken som testar på djur i Kina och USA, och penslar av äkta djurhår säljs fortfarande. Det är alltså svårt att ta EUs nya lag på fullt allvar, och vi kan inte tro blint på den här lagen – vi måste fortfarande göra vår egen research om vi vill bara säkra på vad vi köper.

Några svenska, billiga och djurvänliga märken är Viva la Diva , det finns på Åhlens. Isadora testar inte på djur men vissa av deras penslar är av djurhår. Även Tikei är svenskt men går bara att köpa på internet, men är billigt och djurvänligt. Några andra märken som är djurvänliga och billiga och som går att få tag på från amerikanska hemsidor är Milani Cosmetics som gör fantastiska rouge och kajalpennor, Wet n Wild, e.l.f, Make Up Geek och, beroende på var man sätter gränsen, NYX. Ardell som säljer lösögonfransar på Åhlens och Kicks är också djurvänliga. Ett lite dyrare men djurvänligt märke är Too Faced, och bra och billiga syntetiska penslar har Real Techniques och Bdellium.

Det är alltså inte det lättaste att avgöra vad som är rätt och fel här, utan det är upp till var och en var man vill sätta gränsen och definiera djurvänligt. Det är lättast att utgå ifrån PETAs lista på godkända märken och Leaping Bunnys lista.

2 reaktioner på ”Cruelty free

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s