Konsten att ha extremfärgat hår

Efter att ha haft samma hårfärg  i snart 5 år så har jag testat det mesta och kommit fram till de överlägset bästa metoderna för att få såna här färger att hålla. Eftersom rött hår alltid är det svåraste att behålla oavsett nyans, i kombination med att det är en extremtoning , så har det varit en stor utmaning.

håret

Undvik sulfater. Det är något av det mest avgörande om man vill behålla sin hårfärg så länge som möjligt. Det finns ingen genväg, och alla andra metoder är värdelösa om du inte slutar använda sulfater. De allra flesta schampon är proppfulla med sulfater, och förutom att de drar ut hårfärgen så torkar de ut både hår och hud och kan ge upphov till hudirritationer, torr hårbotten och mjäll. När man undviker sulfater måste man också undvika silikoner, som också är dåliga för håret. Det du kan göra istället är att tvätta håret med balsammetoden, där du använder ett lätt balsam i hårbotten istället för schampo. Balsammetoden är inte dyrare än att tvätta håret ”som vanligt”, och det är inte krångligare än något annat när man väl börjat, och du behöver inte vara någon expert på ingredienser. Några jättebra guider till balsammetoden finns här och här. Jag rekommenderar er också att gå med i den stora svenska facebookgruppen för No Poo, där man kan få många tips.

De balsam jag har att rekommendera är Garant Såklart som finns för 25 kr på Willys och Hemköp, eller Neutrals balsam som finns på bland annat ICA för ungefär samma pris.

Vill du inte tvätta med balsam, eller om du inte känner att balsammetoden passar dig, så finns det alltid sulfatfria schampon. Jag varvar mellan balsammetoden och sulfatfria schampon. De jag använder mest just nu och som gör håret helt rent och som är billiga är Aubrey Organics Chamomile shampoo eller deras Honeysuckle Rose shampoo. Ett annat jag har använt är Jessicurls Gentle lather shampoo, som är lite dyrar. Både Aubrey Organics och Jessicurl är kända för sina vårdande balsam. Aubrey Organics är mest kända för GPB Balancing Protein conditioner och Honeysuckle Rose Conditioner. Mitt favoritbalsam för att ha i topparna är Jessicurls balsam Too Shea, som finns att köpa i provstorlekar.

balsammetoden

Rätt färg är såklart också jätteviktigt. Jag kan garantera att alla färger som säljs på Shock är värdelösa. Manic Panic och Stargazer är några av de mest kända märkena när det gäller extremtoningar. Enda gången jag rekommenderar Manic Panic eller Stargazer är om man vill blanda ut dem med balsam för att göra en pastellig toning i håret, dvs en väldigt ljus, eller om man bara vill testa på en hårfärg i en månad ungefär. Om du som jag har haft samma hårfärg i flera år eller i alla fall vill ha en hårfärg som verkligen håller så är dessa märken inte att rekommendera. Märket som är det överlägset bästa gällande hållbarhet är Special Effects, ett märke som inte är lika lättillgängligt i Sverige som de andra märkena. De har många fantastiska nyanser och jag har använt deras färg Cherry bomb i flera år. Skillnaden i hållbarhet och intensitet är jättestor, och de är veganska.

Special Effects går att handla från ett ställe i Sverige men för det höga priset 185 kr per flaska på Extendshoppen. Jag handlar alltid mina flaskor från Beeunique.co.uk där de finns för ungefär 100 kr per flaska. På Beeunique har de också billiga hättor, penslar och klämmor, och om du trots allt vill handla av Manic Panic eller Stargazer så finns de också på hemsidan, men mycket billigare än i Sverige (våga vägra Shock).

Låt hårfärgen sitta i mycket längre än vad det står på flaskan. Om det står på flaskan att du ska ha i färgen i 15 minuter så behöver du inte lyssna på det. Extremtoningar är inte skadliga alls utan beter sig snarare vårdande som ett balsam, och du kan alltså ha i dem hur länge du vill. Jag brukar sova med min hårfärg på, och alltså ha i den i 10 timmar ungefär. Du behöver självklart inte ha i färgen i hela 10 timmar, men minst 4 timmar skulle jag rekommendera. Det gör mycket för hållbarheten – om du bara låter färgen sitta i 15 minuter så kommer den tvättas ur mycket snabbare än om du låtit den sitta länge.

special effects

 

Lita inte på frisörer. De är lömska, de är ränklystna, de är djävulens hantlangare. De använder produkter proppfulla med silikoner och sulfater, och de klipper 2 dm när du bara bett dem klippa topparna. Jag har inte varit hos en frisör på flera år och mitt hår har klarat sig utmärkt utan deras hjälp. Klipp dig själv, klipp dig inte alls, låt en vän klippa dig eller gå bara till en frisör du verkligen litar på.

Några ytterligare tips för att få färgen att hålla så bra som möjligt är att använda en ursexig badmössa när du duschar, om du inte ska tvätta håret. Även den varma ångan från duschen kan få färgen att blekna. Om du vill så kan du blanda i lite hårfärg i ditt balsam när du tvättar håret, för att fräscha upp färgen om det skulle behövas. Andra allmänna tips jag har för hårvård är att tvätta håret så sällan som möjligt, använda hårsnoddar utan metallbitar, använd kokosolja som serum/inpackning, fläta det när du ska sova, lita inte på frisörer, borsta INTE med plastborstar (de gör ditt hår elektriskt och sliter på det). Svinborst är det allra bästa att borsta håret med och finns här (akta er för borstar som blandar i plast i sina svinborstar), Åhlens och eleven.se, om du är vegan så använd en träborste istället. Här tipsar en fantastisk bloggare om några olika träborstar.

 

11 reaktioner på ”Konsten att ha extremfärgat hår

 1. Jag har också haft extremfärgat hår i många år och mitt bästa knep för att behålla färgen (förutom att tvätta det så sällan som möjligt som du också skrev) är att bara tvätta håret i kallt vatten.

 2. Jag vill fan börja med Manic Panic igen, men det är ju ett HELVETE att få tag på färgerna. Så sjukt irriterande.

  Tänkte fråga om du har några erfarenheter av Kevin Murphy? De verkar ju vara sulfat & parabenfria, samt certifierade av PETA, dessutom engagerade i miljöprojekt?
  Har själv mest kört Bodyshops Rainforest-märke, som är utan silikon/parabener/sulfater, för färgat hår. Fungerar absolut men jag vill ha ännu bättre resultat! Grr! 😀

  • Har faktiskt aldrig hört talas om dem men blev väldigt nyfiken nu! Ska absolut kolla upp dem 🙂 Och ja, Special Effects är sjukt svåra. Innan fanns de på Kawaiidesign i Sverige men de slutade sälja det, enligt en vän som jobbade för dem så var Special Effects krångliga att ha o göra med när de skulle köpa in. Jag beställer alltid från Beeunique, där de ändå är relativt billiga!

   • Vad är dina erfarenheter av Manic Panic btw? jag har bara provat Directions innan, som fäller som FÄN. Det orkar jag inte med. Men Manic Panic kanske kan funka så länge…?

 3. Hahah alltså jag är så TRÖTT på att höra hur förjävliga frisörer är. Om du inte har gått till en frisör på fem år kanske du inte ska uttala dig? En bra frisör gör allt i sin makt för att få sin kunds hår så snyggt och hälsosamt som möjligt, MEN det är upp till konsumenten att kolla upp om din frisör är bra eller ej och att hen faktiskt är utbildad. Vem som helst får öppna en frisörsalong och kalla sig frisör. Är du missnöjd så gå tillbaka och säg till istället. Jag skulle aldrig säga att make up artister är dumma i huvudet för att jag gått till Make Up Storr och fått en ful sminkning. Allt är ju individuellt. Suck.

  • Gode Gud, vad sur man kan bli. Lär dig att se ett skämt, ”de är lömska, de är ränklystna, de är djävulens hantlangare” är så uppenbart ett skämt att jag inte vet hur det kan bli mer uppenbart. Jag har enbart gjort ett hjälpsamt inlägg, baserat på MINA erfarenheter, jag beskriver hur JAG sköter mitt hår. Take a chill pill

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s